Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak začít včelařit

beekeeper-21650663_640.jpgNež začneme včelařit měli bychom se seznámit se životem včel.

 

Včelaření není jako chovat králíky nebo slepice. I když je včela tvor celkem soběstačný, musíme se o ně starat a pečovat o jejich pohodlí. A to chce čas i peníze. 

 

Včelaření je nejen o lásce k přírodě, ale jeho hlavním účelem je získat med a tím i nějaký (finanční) zisk, který by neměl být za každou cenu. 

 

Práce včelaře není jen o vytáčení a prodeji medu, ale o péči o včelstva, krmení, léčení, sledování jejich kondice a zdravotního stavu, sběru měli, dezinfekci úlů, pravidelné hlášení počtu včelstev, výročních členských schůzích (povinnost každého včelaře), vzdělávání,...

 

Když už se rozhodnu začit včelařit, musím o tom informovat příslušnou (místní) základní organizaci českého svazu včelařů ZO ČSV nebo okresní organizaci (OO ČSV). Každé včelstvo musí být nahlášeno a zaregistrováno u Českomoravské společnosti chovatelů Hradištko, kde je vám přidělelo registrační číslo chovatele a registrační číslo stanoviště (místo, kde máte umístěné úly).   

 

V současné době působí v České republice dvě organizace, které organizují včelaře. 

 

Tradiční a dlouholetý Český svaz včelařů (ČSV) Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV).

Ćlenství v některé z těchto organizací je zcela dobrovolné. Ćlenství přináší určité výhody i nevýhody. Záleží také na tom, jak která ZO ČSV spolupracuje s nečlenem ve svém obvodu a jak nečlen spolupracuje se základní organizací.  

     

Jako člen ČSV máte různé výhody i nevýhody. Platíte členské příspěvky a dostáváte časopis Včelařství. Určitou částkou přispíváte na důvěrníky a výbor ZO ČSV, který vás informují o dění v organizaci, zajištuje chod organizace, distribuci léčiv a oběžníků. Jako člen svazu máte léčiva za výhodnou dotační cenu. Je zde svépomocný fond ČSV, který pomáhá podle svých zásad příspěvkem při vzniku škod na včelařském majetku členům ČSV. 

 

ČSV je organizací s dlouholetou tradicí. Podle mého názoru, je také tak trochu zkostnatělou organizací s řadou funkcionářů, žijících z příspěvků běžných včelařů. Řešení některých problémů je zdlouhavé a neni snaha je rychle řešit.