Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majka fialová

blue-black-oil-beetle-6126_640.jpgMajka obecná (Meloe proscarabaeus) nebo Majka fialová (Meloe violaceus) je brouk z čeledi majkovití o délce 12 - 35 mm. 

 

Samička má velký zadeček, krátké krovky a nemá křídla.Objevuje se brzy zjara v trávě v okolí, kde jsou včely.

 

Samička naklade vajíčka do důlků, kde se vylíhnou larvy, které se vydají do květů jarních rostlin a pomocí drápkovitých nožek se zachytí na opylujících včelách, které je zanesou do hnízda. Zde  proniknou do buněk, sežerou vajíčko hostitele (včely) i zásoby (pyl, med) a postupně se proměnují v nepravou kuklu a následně v larvu, která se živí zásobami svého hostitele. Po složité proměně a stěhování do jiné buňky, přezimuje u svého hostitele a na jaře se po zakukletní přemění v dospělého brouka.

 

Majka si jako svého hostile vybírá především včely samotářky.

 

Při podráždění a stavu ohrožení vylučuje majka nažloutlou jedovatou tektutinu - kantaridin, který se používal v lidovém léčitelství. Vyvolává však nebezpečné a nežádoucí účinky, které mohou u malých děti a oslabených jedinců způsobit v některých případech i smrt. Ale především způsobuje nepříjemné puchýře. Proto je dobré se tohoto brouka vůbec dedotýkat.